NCL Cruises

Norwegian Cruise Line (NCL) jest międzynarodową korporacją, w skład której wchodzą trzy firmy Norwegian Cruise Line, NCL America i Orient Lines. Flota NCL posiada aktualnie 16 statków, a dwa kolejne powstaną w 2007 roku. W lutym 2000 roku, linia NCL stała się częścią Star Cruises Group, trzeciej, największej korporacji cruisingowej na świecie. Europejski oddział NCL ma siedzibę główną w Wiesbaden w Niemczech i zatrudnia 45 osób.

Norwegian Cruise Line od lat wyznacza kierunek rozwoju światowego cruisingu. W 2000 roku linia wprowadziła nową formułę rejsu tzw. FREESTYLE CRUISING, polegającą na dostosowaniu się do wymagań i zmieniających się potrzeb pasażerów, a dotyczącą systemu serwowania posiłków, ubioru, rozrywki oraz serwisu. Na każdym statku znajduje się ok. 10 restauracji oferujących co wieczór inne menu – wybór należy do klienta – może jeść gdzie chce i kiedy chce. Ubiór również jest dowolny. Na każdym statku są restauracje, w których nie wymaga się od gości strojów wieczorowych. Zwiększono również liczbę załogi i podwyższono i tak doskonały już serwis. Bogaty program wycieczek fakultatywnych i zajęć animacyjnych na pokładzie wzbogacono o nowe propozycje.

Statki NCL odwiedzają przez cały rok Wyspy Karaibskie, Bermudy, Bahamy i Hawaje, proponując duży wybór programów i bardzo atrakcyjne ceny. W ofercie NCL są również rejsy po Alasce, Kanadzie, Ameryce Środkowej i Południowej, Europie Północnej oraz Morzu Śródziemnym.
Rejsy NCL to również doskonała propozycja na wakacje dla całej rodziny. Linia proponuje atrakcyjne ceny dla dzieci a specjalne programy, kluby i animatorzy zapewniają małym pasażerom wiele atrakcji. NCL zaprasza również klientów do połączenia rejsu z pobytem wypoczynkowym proponując atrakcyjnie usytuowane hotele bardzo dobrej klasy. Specjalne pakietowe ceny zawierają transfery z portu do hotelu lub z hotelu do portu.

Norwegian Cruise Line rozpoczęła swą działalność w 1966 roku i od razu stała się niezwykle łatwo rozpoznawalną marką północnoamerykańskiego przemysłu crusingowego. Wśród wielu rozlicznych nagród należy wymienić tą przyznaną w 2005 roku przez czytelników Porthole Cruise Magazine o nazwie Best Alternative Dinnig Room Cuisine oraz dwie nagrody Cruise Innovation Awards przyznane przez Cruisecritic.com za najbardziej innowacyjne rozwiązania w sprawie pokładowego programu żywieniowego oraz stworzenia i rozwoju pionierskiego programu kuchni regionalnych.